|
 |
 |
 |
 |
Autor |
Wiadomość |
pavel
Nowy

|
Fullmetal Alchemist |
|
Jak już gdzieś pisałem, nie oglądam wiele, lecz pierwszą serię po skompletowaniu wszystkich odcinków, lata temu oglądałem z zapartym tchem. Im bliżej końca tym więcej odcinków podrząd. Nie raz siedziałem do późnych godzin nocnych aby zobaczyć kolejny odcinek przygód Eda i Ala.
Gdy po paru latach zobaczyłem iż szykuje się drugi sezon, z jednej strony zastanawiałem się o co chodzi, co to będzie, gdzie mają zamiar się pod czepić przez co deczko sceptycznie podchodziłem do Brotherhood'a, a z drugiej myślałem, że jeżeli będzie tak dobry jak pierwsza seria to będzie miło.
Szczerze mówiąc niezwykle miło mnie zaskoczyli. Powtórzeń jest mało. Już po paru odcinkach, historia zaczyna biegnąć inaczej - z tego co wiem, bardziej wiernie, a może raczej powinienem napisać identycznie jak w mandze. Pojawiają się nowe, ciekawe postaci, wątki się świetnie rozwijają, bieg wydarzeń nieraz zaskakuje. Nie chcę spoilerować więc nie piszę dalej. Dodam tylko iż Brotherhood bardziej podoba mi się niż sezon pierwszy.
Czy tylko ja mam takie odczucie, czy miłośnicy tej serii - o ile w ogóle takowi tutaj są - też wolą nową serię?
Pozwoliłam sobie dodać plakat
A.D.
|
|
Pon Maj 03, 2010 23:57 |
|
 |
Reklama
|
|
Pon Maj 03, 2010 23:57 |
|
 |
Joe Chip
Sempai

|
|
|
Powiem tak - na Anime się nie znam. Full Metal bardzo mi się podobał - a właściwie podoba - bo odcinek pod odcinku brnę w fabule. Jak już pisałem w różnych innych miejscach soundtrack jest genialny i to naprawdę wielki plus. Ale mam też wrażenie, że serial jest nierówny. Są świetne odcinki, trzymające w napięciu, z fajnym klimatem, i takie, które ogląda się bez większych zachwytów. No, ale to chyba naturalne w serialu.
A manga dostępna jest w Polsce?
|
|
Wto Maj 04, 2010 08:40 |
|
 |
administrator
Kami-sama D.

Dołączył: 06 Sty 2010 Posty: 536 Skąd: przyszło tam poszło... |
|
|
|
Mangę z tego co wiem można spotkać w matrasie, w empiku nie uświadczysz lepszych mang niż Ranma i Brzoskwinia.
Mi osobiście bardziej podobała się, jak na razie, pierwsza seria. Możliwe, że z sentymentu, bo to jest moje pierwsze, prawdziwe anime (nie licząc Króla Szamanów *.* to, to dopiero oglądałam z zapartym tchem, pewnie dlatego, że miałam 11 lat).
Do Brotherhooda muszę ponownie przysiąść, bo zatrzymałam się na którymś odcinku i nie mogę ruszyć.
Trzeba jednak przyznać, że kolorystyka w BH jest o wiele lepsza, stonowana i mniej błyszcząca.
FMAB
FMA
MOże wybrałam trochę złe screeny, poprawię jak będę miała czas.
_________________ Człowiek zrozumie, że jest śmiertelny,
że nie ma nadziei na wskrzeszenie i przyjmie śmierć
przyjmie ją z radością.
Będzie jak Bóg,
i wszystko będzie dozwolone.
Ostatnio zmieniony przez administrator dnia Wto Maj 04, 2010 09:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
Wto Maj 04, 2010 08:54 |
|
 |
pavel
Nowy

|
|
|
Wydaje mi się, że w wielu anime istnieje taka nierówność. Jeszcze jak weźmie się takie które nie trwają tylko jeden sezon (12-13 odcinków), to szansa na to że znajdą się felerne, odcinki jest duża. Czasem trzeba zwolnić akcję, opowiedzieć coś na spokojnie itp.
Jeżeli jesteśmy przy temacie muzyki, to mimo iż do Brotherhooda nie pisała Michiru Oshima, to nadal jest ciekawa tylko nie wybija się tak na pierwszy plan. Czy to źle to nie wiem, ale fakt iż to co Pani Oshima zrobiła do pierwszego sezonu to naprawdę kawał dobrej roboty.
A manga jak najbardziej wyszła w Polsce - do tomu 19-go.
|
|
Wto Maj 04, 2010 09:02 |
|
 |
administrator
Kami-sama D.

|
|
|
A nawet soundtrack do Fullmetala mamy na forum ^ ^.
I tak na marginesie inne twórczości Michiru Oshimy, mianowicie OST do Nabari no Ou
Soundtrack 1
Soundtrack 2
przyjmie ją z radością.
Będzie jak Bóg,
i wszystko będzie dozwolone. |
|
Wto Maj 04, 2010 09:35 |
|
 |
Yukine
Kirigirisu

|
|
|
jestem fanką FMA *_* znacznie bardziej lubie Brotherhood ponieważ odzwierciedla mangę. W moich ulubionych anime jest na pierwszym miejscu. Manga jest dostępna w Oświęcimiu! Z tego co mi wiadomo można kupić 18 i 19 tom w kiosku. Starsze tomy czasami pojawiają się w empikach.
_________________ Eine Kleine Nachtmusik
Nanda?!
[BAKA INU]
Kowarekake no Orgol OVA 1/1
Kissxsis tv |
|
Wto Maj 04, 2010 11:56 |
|
 |
pavel
Nowy

|
|
|
Nie no kupować w połowie. To zbrodnia, ja tam regularnie nawiedzam Kraków cholerne studia, lub w sklepiku jpfu się zaopatruje.
Poza tym widzę iż brakuje wam 3-go osta, tego z kinówki i dwóch z brotherhooda. Pomyślimy, pomyślimy .
|
|
Wto Maj 04, 2010 12:31 |
|
 |
administrator
Kami-sama D.

|
|
|
Trzeciego? Mamy tylko jeden, gdzieś drugi wcięło.
przyjmie ją z radością.
Będzie jak Bóg,
i wszystko będzie dozwolone. |
|
Wto Maj 04, 2010 19:57 |
|
 |
Yukine
Kirigirisu

|
|
|
Akcja w najnowszych odcinkach nieźle się rozwinęła szkoda, że powoli chyli się ku końcowi ;(
_________________ Eine Kleine Nachtmusik
Nanda?!
[BAKA INU]
Kowarekake no Orgol OVA 1/1
Kissxsis tv |
|
Sob Maj 29, 2010 20:55 |
|
 |
pavel
Nowy

|
|
|
Seria się kończy a ja mam uczucie takiego przeciągania na siłę. Pomysł może i ciekawe tylko nie lubię jak nagle jakieś cuda wyskakują prawie znikąd. Jak dla mnie mimo iż jestem świadom iż to coś w rodzaju heroic fantasy, to wrzucanie motywów jak z amerykańskich filmów mnie nie bawi. Może dobrze, że z pewnymi rzeczami się powstrzymali.
_________________ なぜベストを尽くさないのか
Jestem już za stary, dobijcie mnie siekierą!
Powierzam swą duszę dowolnemu bogu, który potrafi ją znaleźć. |
|
Sro Cze 23, 2010 14:51 |
|
 |
Reklama
|
|
Sro Cze 23, 2010 14:51 |
|
 |
|