|
 |
 |
 |
 |
Autor |
Wiadomość |
Rosette
Kami-sama R.

Dołączył: 11 Sty 2010 Posty: 632 Skąd: wy bierzecie te pytania? Ośw |
|
Shinrei Tantei Yakumo ( Jesień 2010 ) |
|
Shinrei Tantei Yakumo // Psychic Detective Yakumo
Długo oczekiwana przeze mnie seria, w końcu się pojawiła!
Mówiąc szczerze, to aż nie wiem co napisać i w jaki sposób uniknąć fangirlowania, bo jestem po prostu... zachwycona.
Muzycznie seria jest niesamowita. Zaróno opening, jak i ending nie tylko wpadły mi w ucho, ale i zostały w środku i nie chcą wyjść. Trzeba było zobaczyć mnie jak oglądałam openingu- wielkie oczy, karpik i ciche " woow... " co jakiś czas. Zarówno wokal i jak i muzyka świetnie ze sobą współgrają, budując napięcie już od pierwszych sekund odcinka, nie mówiąc o endingu, który pozornie jest wyciszający, a w rzeczywistości sprawił, że po obejrzeniu odcinka jeszcze bardziej nie mogłam usiedzieć spokojnie w miejscu. Co do muzyki wewnętrznej, to przyznaję bez bicia że niewiele zwróciłam na nią uwagę, gdyż byłam zbyt pochłonięta przez wydarzenia rozgrywające się w epizodzie. Jedynie zaraz po openingu zdążyłam jeszcze westchnąć zachwycona, gdy bohater wygłaszał swego rodzaju prolog do serii.
Fabularnie STY wygląda na horror/tajemnicę/detektywistyczną serię. Co mi się bardzo spodobało i mam nadzieję że będzie dalej rozwijane- oprócz akcji, w tytule zamieszczono coś na kształt romansu, chociaż ciężko stwierdzić po jednym i do tego pierwszym odcinku. Zawsze mi tego brakowało w anime akcji, tego małego chociaż wątku romantycznego. Mam nadzieję, że się nie zawiodę pod tym względem *,*
No, i na koniec niestety muszę wypisać zaobserwowane przeze mnie minusy, oraz generalnie to, co mnie zawiodło. Na szczęście niewiele tego jest ^^
# Animacja
Jest stanowczo za mało efektywna, gdyby wyglądała tak, jak na przykłąd w Bakemonogatari... Ojej, chybabym odpłynęła. Postacie poruszają się dość naturalnie, chociaż sceny " w tłumie " wyszły raczej blado.
# Kreska
Jest... łądna. Po prostu ładna, ale i w niej brakuje mi jakiejś szczegółowości, jest zbyt uproszczona, szkoda, też że nie ma wyrazistego cieniowania, np. ubrań czy twarzy- to by stanowczo podkreśliło trzymający w napięciu klimat.
Co mogę powiedzieć jeszcze... jak mi tego nie obejrzycie, to bardzo się zezłoszczę!
Te oczy mówią: Oglądaaajcie...
PS
Czyż główny bohater nie jest boski?!
Czw Paź 14, 2010 11:33 |
|
 |
Reklama
|
|
Czw Paź 14, 2010 11:33 |
|
 |
Yukine
Kirigirisu

|
|
|
No seria zapowiada się smakowicie.
Mi osobiście grafika przypadka do gustu.
Jedynie zbyt popularny kolor włosów pewnej bohaterki jakoś mi tu nie pasuje (oglądać, a wiedzieć będziecie o co chodzi).
Muzyka wyborna! Świetnie buduje napięcie. Opening powala na kolana.
Zobaczymy, jak się z czasem rozwinie 
_________________ Eine Kleine Nachtmusik
Nanda?!
[BAKA INU]
Kowarekake no Orgol OVA 1/1
Kissxsis tv |
|
Pią Paź 15, 2010 19:34 |
|
 |
Hisoka_Hoshigaki
Sempai

|
|
|
|
Anime fajne, jednak nie wciagnelo mnie od razu. Glowny bohater ciekawy (nie wiem czemu porownuja jego oko ciagle do Geassa, mi sie jakos tak nie skojarzylo) , natomiast rzecza na ktora trudno nie zwrocic uwagi jest muzyka. Powala na kolana. Kazdy kawalek bardzo pasuje do momentu i robi klimat 
_________________ Let's live our lives heroicaly,
Let's live them with style. |
|
Pią Paź 15, 2010 20:57 |
|
 |
Rosette
Kami-sama R.

|
|
|
Porównują jego oko do Geassa? o_0 wiesz, jakbyś tego nie nadmieniła, to nawet bym niezauważyła... On miał je takie chyba fioletowe...
Ale fakt, muzyka jest nieziemska!
Co do koloru włosów bohaterki, to zrobiłam taką trochę niewyraźną minę, bo faktycznie mam dość tego odcienia w zwykłych seriach, nie mówiąc już o takich, w których kreska jest utrzymywana w realistycznych wzorcach i barwach...
A no właśnie, zapomniałam napisać o kolorach w Yakumo. Bardzo mi się podoba to, że są takie przydymione, wyblakłe w niektórych momentach, w innych zaś mocno przyciemnione a cały czas bardzo stonowane. Gdyby wystąpiły słodkie pastele Ourana albo krzykliwe barwy rodem z Dragon Balla, to seria straciłaby na klimacie ^^
Jest już 2 odcinek, a ja nie mogę obejrzeć, bo siedzę w szkole i kończy mi się czas ;_;
Pon Paź 18, 2010 09:34 |
|
 |
Rosette
Kami-sama R.

|
|
|
Hm, wrażenia po drugim odcinku:
Cały mój zapał do tej serii gdzieś zniknął. Drugi epizod był nadal fantastyczny muzycznie, ale fabuła gdzieś się zgubiła, a całość była po prostu... nudna.
Znudził mnie momentami i boję się, że seria już nie powróci do poziomu pierwszego odcinka.
Sro Paź 27, 2010 17:08 |
|
 |
Reklama
|
|
Sro Paź 27, 2010 17:08 |
|
 |
|
|
|